
Посівна кампанія — це одна з найбільш важливих і відповідальних фаз у сільському господарстві. Саме від того, як правильно підготувати насіння та оцінити його якість, залежить успіх усього майбутнього врожаю. Кожен аграрій знає, що посівний матеріал має бути високої якості, оскільки саме він є основою для майбутніх рослин.
Перед посівом важливо оцінити насіння за кількома основними критеріями, зокрема: схожість насіння, чистота, енергія проростання, маса 1000 насінин, зараженість насіння хворобами, вологість.
Схожість насіння – це один з перших та один з найважливіших показників. Він визначає, скільки насіння дасть здорові, життєздатні рослини. Слід відмітити, що насіння, яке зберігається занадто довго, може істотно знизити свої посівні якості. Погана схожість може призвести до нерівномірного проростання, що в свою чергу негативно впливає на урожайність.
Чистота насіння. Домішки можуть бути джерелом шкідників або збудників захворювань, вплинути на сортову чистоту насіння. Очищене насіння без сторонніх домішок має набагато більший шанс на успішний розвиток.
Зараженість насіння хворобами. Боротьба з хворобами починається ще на етапі підготовки насіння до посіву – вчасне виявлення збудників хвороб насіння, а отже підібраний найбільш ефективний протруйника насіння дозволяє значно знизити ризики на початковій стадії росту та розвитку рослин та забезпечити високий, якісний урожай.
Посівна — це відповідальний час, коли не можна недооцінювати важливість перевірки насіння на посівні якості. Своєчасна і правильна перевірка чистоти насіння, схожості та зараженості хворобами дозволяє гарантувати не лише високий урожай, а й здорові рослини, які зможуть витримати стреси та несприятливі умови, більш оптимальніше розрахувати кінцеву густоту стояння рослин та передбачити величину майбутнього врожаю.
Біохімічний метод визначення життєздатності насіння заснований на забарвлюванні живих тканин насінини розчином тетразолу в червоний (малиновий) колір. Мертві тканини залишаються незабарвлені.
Насіння класифікують на життєздатні та нежиттєздатні за розподілом і розміром забарвлених й незабарвлених ділянок тканин у зародку, сім'ядолях та інших органах. Інтенсивність забарвленості враховують тоді, коли є можливість диференціювати тканини або органи насінини за ступенем їх життєздатності. Насіння поділяють на життєздатне і нежиттєздатне, оглядаючи кожну насінину та оцінюючи її за характером забарвленості життєво важливих структур. Для цього доцільно використовувати збільшувальну оптику та якісне освітлення.
До життєздатних належать насінини, органи яких повністю забарвлені або мають невеликі некротичні ділянки.
Крім біохімічного методу визначення життєздатності насіння, можна користуватися люмінесцентним методом - за флюоресценцією в променях ультрафіолетового світла тих сполук, які виділяються під час набубнявіння мертвого насіння конюшини та люцерни.
Звертаємо увагу, що визначати посівні якості насіння можливо тільки в лабораторіях, які уповноважені на проведення таких досліджень. На теренах області – це ДУ «Закрпатська фітосанітарна випробувальна лабораторія Держпродспоживслужби», що знаходиться за адресою м.Ужгород, вул. Станційна,56.
